Osmanlı Mimarisi Nedir? Osmanlı Mimarisi Özellikleri Nelerdir?

Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu’nun beylik olarak kurulup, imparatorluk olarak yayıldığı ve hüküm sürdüğü dönemlerde yaptığı veya fikir öncüsü olduğu mimari üslupları ve eserleri içine almaktadır. Osmanlı mimarisi kendinden önce gelen Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Selçuklu mimarisi, 

Osmanlı Mimarisi

Bizans mimarisi, İran mimarisi ve Memlük mimarisi’nden esinlendiği eserler bulunmaktadır. Osmanlı mimarisinin, Akdeniz ile Ortadoğu mimari geleneklerinin sentezi olduğunun izleri bazı eserlerde bulunmaktadır de vardır. Her ne kadar farklı dönemlerdeki ihtiyaca ve teknolojiye göre farklı yapı türleri inşa edilse de, genelde Osmanlı’nın hakim olduğu bölgelerde camiler ve çevresinde yapıların inşa edilmesi sıklıkla rastlanan bir olgudur. Camiler, çevrelerine yapılan sosyal alanlar ile birlikte bir külliye oluşturmaktadır.

Klasik Osmanlı Mimarisinin Temel Özellikleri Nelerdir?


Yapılarında muhteşem sırlar barındıran ve dünyayı kendine hayran bırakan Mimar Sinan, klasik dönem Osmanlı mimari yapılarının inşa meşhurlarına imza atan isimlerden en önemli isimlerden biridir. Bu dönemin geniş bir aralığı kapsaması ve en bilinen Osmanlı mimarisi eserlerinin büyük bir bölümünün bu dönemde verilmesi de Klasik Osmanlı mimarisini özel kılmaktadır. Klasik dönem Osmanlı mimarisi özellikleri nelerdir?

● Yarım kubbe kullanımı bu dönemde oldukça fazla rastlanılmaktadır. Orta kubbe, kemerler üzerine oturtulur ve kalan kısımlar yarım ya da çeyrek kubbeler ile desteklenir.
● Cami ve türbelerde kesme taş; medrese ve ticaret yapılarında ise taş ve tuğla hammaddesi kullanılarak inşa edilmiştir.
● Süslemeler oldukça doğal ve mimariyi arka plana düşürmeyecek tarzdadır. Taş, tuğla ve iki renkli taşların yanı sıra mermerden de süslemeler yapılarda oldukça kullanılmıştır. Ayrıca bu dönemde Osmanlı mimarisinin olmazsa olmazı çiniden de iç mekân süslemelerinde yararlanılmıştır.
● Her yerden görülebilecek, şehrin siluetini değiştirebilecek görkemli yapılar inşa etmek Osmanlı döneminde oldukça sık rastlanırdı.

Pandemi Döneminde Evde Para Kazanma Fikirleri hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*