Zilliyet Ne Demek?

Zilliyet Ne Demek? Taşınmaz ya da taşınabilir mallarda hâkimiyet kurma durumuna zilliyet hakkıdır. Zilliyet kelime anlamına bakıldığında; hakkı taşınmaz mallar üzerinde kurulan fiili kullanma hakkıdır.

Zilliyet Ne Demek

Zilliyet hakkı mülk sahibi olma hakkından farklı olarak mülkün sahipliğini değil sadece mülkün kullanım hakkının sağlanması durumuna denir. Bir taşınmaz üzerinde kullanım hakkı elde eden kişiye ise zilyet adı verilmektedir. Zilliyetlik durumu ise halk arasında bir yeri sahibi olmadan kullanma ve o yerin giderlerinin sorumluluklarının üstlenilmesi olarak bilinir.

Zilliyet Tapu Ne Demek?

Zilliyet tapusu, genel olarak tapusu bulunmayan taşınmazlar için resmi makamlar tarafından düzenlenen, tüm işlemlerde tapu olarak kabul edilmeyen ancak taşınmazın kullanım durumu gibi bilgilerini gösteren ve bazı durumlarda tapu olarak kullanılan belgeye denir.

Zilliyet Tapu Alınır Mı? Zilliyet Ne Demek?

Resmi olarak tapu özelliği olmayan bir belge olarak bilinen zilliyet tapusu, genelde tapusu olmayan gayrimenkullerin kullanım durumunu belirtir. Kişiler Zilliyet tapulu olan bir taşınmazın son durumunu sahiplik ve kullanım haklarının araştırmasını, bilgiyi Tapu ve Kadastro Müdürlüğünden öğrenebilirler.

Zilliyet tapulu bir yerin satışı söz konusu olduğunda bu konu ile ilgili detaylı ve geniş kapsamlı bir araştırma yapılması gereklidir. Bu araştırmayı Kadastro Müdürlüğünden  kolaylıkla yapılabilirsiniz.

Genellikle zilyet tapulu taşınmazlar tarla ve arsalarda karşımıza çıkmaktadır. Miras kalan taşınmazın tapu işlemleri yapılmamasından dolayı resmi tapusu olmasa dahi kullanım hakkı yani zilliyet tapusu bir kişiye ait olur. Bu taşınmazın satın alma işleminde ise tapu olmamasından dolayı kullanım haklarını satın alabilirsiniz. Ancak tapu için iyi bir araştırma yapmanız gerekmektedir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde yapılan araştırma en ince ayrıntısına kadar gerçekleştirilmeli ve gayrimenkul durumu hakkında yeterli bilgi toplanıldıktan sonra satın alınma konusunda kesin karar alınmalıdır.

Veraset İlamı Noter Ücreti 2020 Ne Kadardır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*