Valiyi Kim Atar? Valiyi Kim Seçer?

Valiyi Kim Atar? İlleri idare etmek için görevlendirilen kişiye vali denir. Vali bir ili ve ya federal devletlerde bir eyaleti devlet tüzel kişisini temsilen yöneten en üst düzey idari amirdir. Valiler, yürütmenin bir organı olup, devlet hiyerarşisinde devlet başkanının hemen ardından gelir. Kendi özerk tüzel kişiliği yoktur, onun yerine devlet tüzel kişisine bağlıdır.

Valiyi Kim Atar

Vali olmak isteyen kişilerin, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ve ya İşletme gibi fakültelerinden mezun olup İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavında başarılı olması gerekmektedir.

Vali Ataması Nasıl Yapılır? Valiyi Kim Atar?

Valilerin ataması konusundaki ilk adım İçişleri Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. İçişleri Bakanlığı tarafından valilik ataması için isimler belirlenip bu isimler Bakanlar Kuruluna önerilmekte, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan isimler ise kararname şeklinde Cumhurbaşkanına sunulmaktadır. Cumhurbaşkanı tarafından bu isimlerin onaylanması ile ise valilik ataması gerçekleştirilmiş olur. Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atanmaktadırlar.

Valinin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Vali; kanun, cumhurbaşkanlığı kararnamesi, kanun hükmünde kararname ve mevzuatı yayıp uygulanmasını sağlamak ile görevli kişidir. Valiler ilgili yasal düzenlemelerden aldığı yetki ile genel emirler çıkarabilirler. Bunun dışında valilerin görev ve sorumlulukları şunlardır;

  • Kolluk kuvvetlerine vereceği emir ve direktifler ile suç işlenmesini önleyip kamu düzen ve huzurunu sağlamak,
  • İdari amir olarak ilin idaresi ile ilgilenmek,
  • Devlete bağlı müessese, işletme ve iş yerlerinin denetimlerini yapmak,
  • İl özel idaresini denetlemek ve il halkının ortak ihtiyaçlarını gidermeye yönelik gerekli çalışmalar yapmak,
  • Jandarma, polis, gümrük muhafaza ve diğer özel kolluk kuvvetlerinin il içerisinde yerini gerekli olan durumlarda geçici ve ya kalıcı olarak değiştirmek,
  • İl özel idaresinin bütçesini hazırlamak.

Emlakçılık Yetki Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*