Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Miras paylaşımı Nasıl Yapılır? Para ile ölçülebilen hak ve borçlardan oluşan mal varlığı, kişinin ölümüyle birlikte “tereke” adını almaktadır. Ölümle birlikte mirasın intikali ve ne şekilde paylaşılacağı sorunu oluşur. Bu yazımızda sizler için miras paylaşımı konusunu araştırdık.

Yasal Mirasçılar Arasında Miras Paylaşımı

Miras bırakan tarafından herhangi bir mirasçı belirlenmemiş ise; kanunun hazırlamış olduğu kurallar dâhilinde miras yasal mirasçılar arasında paylaştırılır. Yasal mirasçılar arasındaki miras paylaşımı şu şekilde gerçekleştirilir:

Miras bırakanın birinci derece mirasçıları, mirası bırakan kişinin altsoyudur. Çocuklar eşit olarak mirasçı olarak belirlenir. Miras bırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır. Örneğin eşi sağ olmayan ve 4 çocuğundan 2 çocuğu sağ olan ve ölen çocuklarından 4 tane torunu olan bir kişinin mirası 4 çocuğuna eşit şekilde pay edilir. Kendisinden önce ölen çocukların payı o çocuğundan olan 4 tane torununa paylaştırılır.

Altsoyu bulunmayan miras bırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar. Miras bırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları mirasçı olur. Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.

Altsoyu, ana ve babası ve onların altsoyu bulunmayan miras bırakanın mirasçıları, büyük ana ve büyük babalarıdır. Bunlar, eşit olarak mirasçıdırlar. Miras bırakandan önce ölmüş olan büyük ana ve büyük babaların yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları mirasçı olur. Ana veya baba tarafından olan büyük ana ve büyük babalardan biri altsoyu bulunmaksızın miras bırakandan önce ölmüşse, ona düşen pay aynı taraftaki mirasçılara verilmektedir.
Ana veya baba tarafından olan büyük ana ve büyük babaların ikisi de altsoyları bulunmaksızın miras bırakandan önce ölmüşlerse, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.

Sağ kalan eş varsa, büyük ana ve büyük babalardan birinin miras bırakandan önce ölmüş olması hâlinde, payı kendi çocuğuna, çocuğu yoksa o taraftaki büyük ana ve büyük babaya; bir taraftaki büyük ana ve büyük babanın her ikisinin de ölmüş olmaları durumunda onların payları diğer tarafa verilmektedir.

Evlilik dışında doğmuş ve soy bağı, tanıma veya hâkim hükmüyle kurulmuş  olanlar, baba yönünden evlilik içi hısımlar gibi mirasçı olurlar.

Miras Paylaşımı

Kimler Mirasçı Olabilir?

Miras kaldıktan sonra ölen kişinin durumuna göre mirasçılar şu şekilde sıralanır;

  1. Anne
  2. Baba
  3. Çocuklar
  4. Torunlar
  5. Kardeşler
  6. Büyükanne veya Büyükbaba vb. kişiler mirastan hak talep edebilmektedir.
  7. Kişi ayrıca sağlığında mirasından başka birine veya birilerine pay verebilir.

Miras Oranları Nedir?

Miras, sağ kalan eş varsa onun miras oranı çıktıktan sonra diğer mirasçılara eşit olarak verilmektedir. Sağ kalan eşin payı miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa mirasın 1/4’ü verilir. Miras bırakanın ana ve baba ile birlikte mirasçı olursa, mirasın 1/2’si,  Miras bırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın 3/4’ü, eğer her hangi bir soy bağı bulunmuyor ise mirasın tamamı eşe kalır.

Örnek vermek gerekirse miras sahibinin sağ kalan eşi ve iki tane çocuğu olursa mirasın dörtte biri sağ kalan eşin olacak kalan ¾ ise eşit olarak iki çocuğa pay edilecektir.

Vasiyetname İle Miras

Miras sahibinin vasiyetname bırakması halinde miras paylaşımı nasıl olur sorusuna iki başlık altında incelemek gerekir;

Kanuni koşullara ve miras sahibinin özgür iradesine uygun vasiyetname ile vasiyet alacaklısına vasiyet edilen mal yasal mirasçıların saklı payını zedelemediği takdirde geçerli olup bu halde lehine vasiyet yapılan vasiyet nedeniyle kendisine düşen miras payını alma hakkı bulunmaktadır. Mirasın kalan kısmı ise yasal mirasçılara miras payları oranında dağıtılır.

Eğer vasiyetle saklı paya sahip mirasçıların saklı payları zedeleniyorsa vasiyet ancak bu saklı payların dışında kalan kısım için geçerli sayılmaktadır. Saklı paylı mirasçılar saklı paylarını tenkis davası adı verilen davayı açarak vasiyet alacaklısında alabilecekler yâda bu saklı payları oranında mirastan hak alma durumu oluşacaktır.

Miras Paylaşımı

E-Devlet Miras Sorgulama Nasıl Yapılır?

1- https://www.turkiye.gov.tr/ internet sitesine girin.

2-Kullanıcı bölümünden T.C kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapın.

3- Anasayfada bulunan arama butonuna “Veraset İlami Sorgulama” yazın

Ancak bu adımlara ek olarak miras bırakan kişinin TC kimlik numarası gerekmektedir. Aksi takdirde sorgulama işlemini yapamazsınız.

Sorgulama sonucunda size bırakılan bir miras varsa, bunun için Veraset ve İntikal Vergisi ödemeniz gerekmektedir. 2018’de uygulamaya göre, 240 bin liraya kadar olan miraslar için yüzde 1 vergi uygulanmaktadır. Bu oran, bırakılan miras tutarına göre yüzde 10’a kadar yükselmektedir. Çıkan vergileri ödemeniz gerekmektedir.

Kargir Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*