Faizsiz Konut Sistemi Nasıl İşliyor?

Faizsiz Konut Sistemi Nasıl İşliyor? Faizsiz konut sistemi diğer bir nitelendirilen ismi ile Tasarruf Finansman sistemi ile ilgili açıklama 7 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Gündemde yoğun bir ilgiye sahip olan faizsiz konut sistemi nasıl işliyor?

Faizsiz Konut Sistemi

Bazı faizsiz ve kredisiz ev satışı yapmakta olan kurumlar ev almak isteyen müşterilerine peşinat ve gelir durumlarına göre faizsiz ve vade farksız ev sahibi yapma imkânı sunmaktadır. Ancak bu sistemde dikkat edilmesi gereken önemli bir husus Para Dergisi’nden Ayşegül Küçükkurt Zor’un haberine göre; kişilerin başvuruda bulunduğu sistemin yasal bir altyapıya sahip olmaması ve isteyen herkesin şirket kurup katılımcılardan para alabilmesi önemli risk teşkil etmektedir.

Asgari Sermaye Şartı 100 Milyon TL Olarak Belirlendi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) en az beş üyesi tarafından kullanılan oylar ile tasarruf finansman şirketlerinin kuruluş izinleri verilecek. Asgari sermaye şartı 100 milyon TL olacak ve BDDK’ya belirli şartlar ve sınırlamalar getirme yetkisi tanınacaktır.

Ayrıca tüketici hakları olarak müşteri 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe sunmaksızın cayma hakkını elinde bulundurabilecek. Cayma hakkını kullanan müşteriye katılım bedeli ve tüm tasarruflar iade edilebilecek. Tasarruf dönemi sonuna kadar da sözleşme fesih hakkı saklı kalacaktır.

Faizsiz Konut Sistemi İşleyişi?

Faizsiz Konut Sistemi İşleyişi? Tasarrufa dayalı bu faizsiz finans sistemi Türkiye’de 1991 yılından beri uygulanmaktadır. Faizsiz konut edinme projelerinden işleyiş şu şekilde olmaktadır. En az 40 kişilik gruplar ile meydana gelen sistemde konut sahibi olmak isteyen kişiler evlerinin değerini, aylık ödeyebilecekleri taksit tutarını, toplam kaç ay vade istedikleri bilgilerini firmaya iletiyor. Ardından sistem alınabilecek konut ve taksit tutarını belirliyor.

Belirlenmiş olan taksit sayısına göre bu oluşturulan gruptan her ay bir kişi konut sahibi oluyor. Belirlenen miktardaki taksitler her ay toplanarak bir havuzda toplanıyor ve konut miktarı oluşturuluyor. Miktar toplandığında noter huzurunda gerçekleştirilen çekiliş ile sırası gelen katılımcı konuta kavuşturuluyor.

Konut Ve İnşaat Sektörü 2021’in İkinci Yarısında Neler Bekliyor? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*