Eklektik Nedir? Eklektik Mimari Özellikleri Nelerdir?

Eklektik Nedir? Eklektik Yunanca eklektos yani seçilmiş kelimesinden gelmektedir. Genellikle bir sisteme ait olan ya da tek başına anlam ifade eden unsurları toplayarak ortaya çıkaran yeni bir sistem anlamındadır. Yani eklektik bir yapı, tasarımında uygulanan birden fazla sanat akımının özelliklerini yansıtmaktadır. Zamanla mimari alanda da kendisine önemli bir yer edinen eklektik tarz moda akımı olarak da kendine yeni bir ifade alanı bulmuştur.

Eklektik Nedir

Mimaride eklektik üslup, 19. ve 20. yüzyıllarda özellikle Avrupa ve Amerika’yı etkisi altına almış bir sanat akımı olmuştur. Eklektisizm ise, farklı sanatsal dizgelerden alınmış olan öğelerin yeni bir dizge içinde yeniden kullanılması anlamındadır. Sanat alanındaki farklı çağ ve üsluplardan seçilen öğelerin yeni bir tasarım ve ya ürün oluşturmak amacıyla ele alınması olgusunu ifade etmektedir.

Eklektik mimari, öncüllerinden bolluğu ve çeşitli dekoratif unsurları bakımından farklıdır. Bu, yaratıcılara daha fazla hareket özgürlüğü ve yaratıcı düşünce genişliği kazandırdı.

Dünyadan Eklektik Mimari Örnekleri Eklektik Nedir

Eklektik yapılar farklı akım ve stilleri bir araya getirerek görsel bir şölen sunarlar. Başlıca eklektik mimari hakkında bilgiler şunlardır:

Haydarpaşa Garı: 19. yüzyılın son yıllarından beri kullanılmakta olan Haydar Paşa Garı İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunmaktadır. İstanbul-Bağdat Demiryolu Hattı’nın başlangıç istasyonu olarak inşa edilen gar binası; barok mimari ve neoklasik mimari akımlarının ve aynı zamanda Rönesans ve oryantalist esintiler de taşımaktadır.

Macaristan Parlamento Binası: inşası 1904 yılında tamamlanmış olan ve Budapeşte yer alan, Macaristan Parlamento Binası da Gotik ve Rönesans mimari tarzlarının bir araya getirilmesi ile inşa edilmiş bir yapıdır.

Roma Adalet Sarayı: 1888-1910 yılları arasında inşa edilmiş olan geç Rönesans ve barok mimariyi buluşturan Roma Adalet Sarayı, İtalya’nın yeni dönem mimari eserleri arasında yer almaktadır.

İstinat Duvarı Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*